پولهای بلوکه شده ایران کجا رفت؟
عباس دادجوی توکلی کارشناس ارشد پولی و بانکی در پاسخ به این سوال که ناترازی بانکی در کشور چه نقشی در افسارگسیختگی پولی کشور داشته و چه راهکاری برای درمان آن وجود دارد اظهار کرد: ناترازی بانکی زمانی مطرح شد که طرف داراییها در ایران به صورت واقعی دچار کاهش ارزش شد و طرف بدهیها در حال رشد بود. در این بازه زمانی عمده خلق نقدینیگی از محل سپردهها بود و کسری بودجه عامل دوم این و عواملی دیگر همانند تسهیلات عامل سوم این اتفاق بودند.
در دو سال اخیر ناترازی بانکی به شدت کم شد چون تورم رفت بالا و تسعیر ارز انجام شد و یکباره داراییهای بانکها ارزشمند شدند.و زمانی ناترازی بانکی کم شد که مقصر آن خلق نقدینگی بود، ضمن اینکه در امسال با بودجهای که بسته شده و دچار کمبود بودجه شدهایم مقصر خلق نقدینگی اول کسری بودجه و دوم سود سپرده و سوم تسهیلات است.
وی ادامه داد: دولت زمانی از بانک مرکزی قرض میگرفت و در سال ۹۳ این امر ممنوع اعلام شد درنتیجه دولت آمد و دست در جیب بانکها کرد و بانکها از بانک مرکزی قرض میگرفتند که این یک استقراض غیر مستقیم بانکی بود.اکنون نیز استقراض مستقیم دیگر وجود دارد، یعنی دولت منابعی را که در کشورهای دیگر بلوکه شده و آزاد نشده را به بانک مرکزی داده و بجای آن منابع بلوکه شده خواستار ریال از بانک مرکزی شده است در نتیجه تعهدبانکهای خارجی برای بانک مرکزی ایران میماند.
21 مرداد 1400