طرح محدویت اینترنت در ایران
طرح محدویت اینترنت در ایران و سیگنالی که برای آینده اقتصاد می دهد !!
امروز ریاست محترم مجلس پستی در اینستاگرام منتشر کردند که یک بخش از آن مضمونی به شکل زیر داشت.
مسدود سازی پلت فرم هایی مانند اینستاگرام و واتس آپ برنامه مجلس نیست و آنگونه که برخی مطرح می کنند در طرح مذکور وجود ندارد در عین حال به نظر می رسد ابهام و اشکالاتی در این زمینه وجود داشته باشد که حین بررسی طرح این موضوع می بایست بررسی و اصلاح شود.
تصمیم گیری در زمینه این پلتفرم ها مانند اینستاگرام و واتس آپ که ده ها میلیون نفر از آن استفاده می کنند و هزاران کسب و کار در آن جریان دارد از اهمیت بسیاری برخودار است و پیچیدگی های فراوانی دارد
و باید در خصوص آن متغیرهای زیادی را مد نظر قرار دارد لذا طرح باید به گونه ای اصلاح شود که تصمیم گیری نهایی در مورد این پلتفرم ها منطبق بر منطق عقلانی بصورت مستقیم توسط شورای عالی مجازی صورت گیرد.
ایشان در بخش پایانی پست اینستاگرامی افزودند:
مدیریت مطلوب و عقلانی فضای مجازی به ترتیبی که منافع مردم را تامین کند ضرورتی است که همه کشورهای پیشرفته آن را اجرا می کنند.
در توضیح این سخن ایشان باید گفت نخست آنکه احتمالا منظور جناب قالیباف از کشورهای پیشرفته روسیه و چین است
که سیستم اینترانت را اجرا کرده اند و دوم آنکه با وجود اجرای سیستم اینترانت یا همان اینترنت محلی مردم کشورهای یاد شده همچنان به سرویس های جهانی اینترنت دسترسی دارند
زیرا اولا این کشورها تحریم نیستند و مانعی برای ایجاد دفاتر کاری از طرف شرکت های بزرگ اینترنتی در این کشورها وجود ندارد
و دوما حجم اقتصاد اینترنتی در این کشورها به اندازه ای بزرگ است که چنین شرکت هایی اقدام به تاسیس دفتر کاری در این کشورها می نمایند .
و البته می دانیم که هر دوی این شرط ها در مورد ایران مصداق ندارد و اجرای طرح اینترانت در ایران در عملا به معنای قطع دسترسی ایرانیان به سرویس های بین المللی اینترنت خواهد بود .
شاید گمان کنید که این طرح نیز یک فیلترینگ دیگر است و میتوان با دسترسی به سرویس های فیلتر شکن از این سد عبور کرد حال آنکه طرح صیانت از فضای کاربران اصولا تفاوتی فاحش با طرح فیلترینگ دارد.
جدا شدن پهنای باند داخلی از پهنای باند خارجی
اقدامی که در طول سالهای گذشته انجام پذیرفته این است که پهنای باند داخلی از پهنای باند خارجی بطور کامل جدا شده است.
محاسبه نیم بهای حجم اینترنت مصرفی در زمان استفاده از سرویس هایی نظیر فیلیمیو .. بدلیل جدا بودن پهنای باند داخلی و خارجی از یکدیگر است این بار و در طرح صیانت هدف فیلترینگ نیست
بلکه کاهش پهنای باند خارجی تا حدی است که استفاده از این سرویس ها به قدری کند شود که عملا ناممکن باشد استفاده از سرویس اینترنت محلی اولین بار در زمان آبان ماه سال ۹۸ اجرا شد که البته تجربه ای بسیار ناموفق بود
در آن زمان پهنای باند خارجی بطور کلی مسدود شد اما اتفاقی که افتاد این بود که کاربران حتی به سرویس های داخلی نیز نمی توانستند دسترسی داشته باشند موتور جستوجوگری که یوز نام داشت و سالها زمان و هزینه برای طراحی آن صرف شده بود
عملا فاقد هرگونه کارایی بود و با استفاده از آن حتی دسترسی به برخی از پر بازدید ترین وب سایت های ایرانی نیز ناممکن بود .
اما ظاهرا از آن زمان تاکنون دست کم به لحاظ فنی پروژه اینترنت محلی پیشرفت های قابل ملاحظه ای داشته است.
موتور جستجوگر جدیدی که گویا بوسیله شرکت ایرانسل با صرف هزینه ای گزاف تهیه شده است و ذره بین نام دارد
به لحاظ عملکردی در سطح نسبتا قابل قبولی قرار دارد همچنین اپلیکیشن روبیکا که قرار است
بعنوان پیام رسان جایگزین تلگرام شود و نیز روبینو که قرار است جایگزین اینستاگرام شود امکاناتی تقریبا مشابه با نسخه های اصلی دارند.
از ماه ها قبل نیز شنیده میشد که اختلالات موجود در اینترنت ایران بدلیل انجام تست بر روی شبکه اینترنت محلی است در کنار همه این ها باید موضع گیری رهبر انقلاب را نیز اضافه کنیم که همواره از وضعیت موجود در فضای مجازی انتقاد می کردند و حتی در یکی از سخنرانی های خود از آن بعنوان فضایی ول یاد کردند.
شاید پست اینستاگرامی رئیس محترم مجلس باعث بروز خوشبینی در مورد ادامه کارکرد اینترنت بصورت فعلی در میان عده ای شود.
اما جمله آخر ایشان که فرموده اند مدیریت مطلوب و عقلانی فضای مجازی حتی در کشورهای پیشرفته نیز اجرا میشود به عقیده من ماحصل و نتیجه گیری نهایی ایشان است.
از همه آنچه که گفته شد اینجانب نتیجه می گیرم که سیاست اجرای اینترنت محلی سیاستی است که برای چندین سال در کشور دنبال شده است و به عبارتی سیاست کلان نظام به شمار می آید و عقب نشینی امروز مجلس و رئیس محترم مجلس تنها یک مانور اجرایی در جهت اجرای این پروژه می باشد.
مانوری که تقریبا بطور مشابه در خصوص اجرای تمامی تصمیم های حاشیه ساز بصورت یکسان گرفته شده است .
اگر بخواهیم مورد مشابهی را ذکر کنیم می توانیم به جریان گران شدن بنزین در سال ۹۸ اشاره کنیم ابتدا زمزمه گران شدن بنزین از طرف رسانه ها و برخی مقامات رده پایین تر شنیده شد .
با شنیده شدن این خبر جامعه دچار التهاب و نگرانی شد و عده بسیاری شروع به اعتراض به تصویب طرح احتمالی کردند.
در این زمان وزیر محترم نفت چنین مطلبی را تکذیب کردند و التهاب فرو کش کرد.
اما چند وقت بعد وقتی در یک صبح جمعه مردم برای زدن بنزین به پمپ بنزین مراجعه کردند با افزایش نرخ بنزین مواجه شدند.
و در نهایت هیچکدام از نهاد های اجرایی کشور مسئولیت اجرای این طرح حاشیه ساز را قبول نکردند.
رئیس جمهوری بطور کلی ابراز بی اطلاعی کردند و گفتند بنده در خواب بودم که بنزین گران شد ، مجلس اصولا چنین تصمیمی را در حیطه وظایف دولت دانست..
اکنون به نظر میرسد سیاست مشابهی در مورد محدود سازی اینترنت اجرا خواهد شد .
نخست خبری در خصوص محدود سازی اینترنت منتشر شد که التهابات زیادی را دامن زد ، در مرحله بعد و امروز مجلس از این طرح کمی عقب نشینی کرد.
و قرار شد طرح دوباره در صحن علنی به رای گذاشته شود و رئیس محترم مجلس نیز رافع مسئولیت مجلس در اجرای این طرح شد و…
و احتمالا در یک صبح جمعه که شاید در طول چند ماه آینده باشد ما با وضعیتی مشابه با زمان قطع گران شدن بنزین مواجه خواهیم شد .
یعنی قطع دسترسی به سرویس های بین المللی اینترنت در زمان قطع شدن چند هفته ای اینترنت در آبان ماه گفته میشود زیانی ۴۰۰ میلیون دلاری به اقتصاد ایران در اثر تعطیلی کسب و کارهای اینترنتی وارد شد .
در حال حاضر نیز بخش عمده ای از کسب کارهای کوچک بر بستر اینستاگرام و واتس آپ فعالیت میکنند که با از دسترس خارج شدن این پلتفرم ها احتمالا این کسب و کارها نیز به سمت نابودی پیش خواهند رفت.
اما چه عاملی باعث شده که در این شرایط سخت اقتصادی در بزنگاه هزینه و فایده دولت احتمالا سمت محدود سازی اینترنت را برگزیند و زیان اقتصادی ناشی از آن را به جان بخرد.
سیاست اعتماد به غرب یک سیاست اشتباه است.
رهبر معظم انقلاب در آخرین دیدار خود با دولت جناب آقای دکتر روحانی به نوعی به انتقاد از ایشان پرداختند و فرمودند که تجربه ثابت کرد سیاست اعتماد به غرب یک سیاست اشتباه است.
از فحوای کلام ایشان و مجموعه اتفاقاتی که در عرصه سیاسی در حال به وقوع پیوستن است من این استنباط را دارم که سیاست اعتماد به غرب قرار نیست که دیگر ادامه پیدا کند ابزار ایران برای تقابل با غرب به جلو بردن برنامه هسته ای است اگر قرار باشد برنامه هسته ای به جلو برده شود،
می بایست منتظر شرایط دشوار تر اقتصادی باشیم شرایطی که شاید ابرتورم بخشی از آن باشد در چنین شرایطی دولت خود را برای مدیریت روزهای سخت آماده می کند و محدود سازی اینترنت احتمالا بخشی از این آمادگی است.
تحلیلگر، معامله گر و مدرس بازار های مالی
۱۴۰۰/۰۵/06