در کشور ما در مواجه شدن با برجام اصولا دو دیدگاه متضاد وجود دارد.
دیدگاه اول که آقای روحانی و ظریف مدافع آن بودند این است که ایران توان باقی ماندن در زیر فشار تحریم ها را ندارد و برای شروع روند توسعه اقتصادی می بایست هر چه زودتر با غرب به توافق رسید و البته رسیدن به چنین توافقی با داشتن خواسته های حداکثری امکان پذیر نیست بنابراین باید از برخی یا حتی بسیاری از خواسته های خود به منظور حصول توافق دست بر داریم .
در مقابل این دیدگاه نقطه مقابلی نیز وجود دارد که جبهه پایداری و شخصیت هایی مانند آقای سعید جلیلی مدافع آن هستند از نظر حامیان این دیدگاه آمریکا در مقابل ایران ابزار مقابله به مثل چندانی ندارد تحریم ها در دوران دونالد ترامپ نتوانست برنامه هسته ای ایران را متوقف کند و این برنامه با وجود دشواری ها همچنان ادامه یافت و پیشرفت کرد.
از نظر نظامی نیز آمریکا بنا به دلایل استراتژیک در حال خروج از منطقه است . خروج کامل آمریکا از افغانستان و نیز برچیده شدن پایگاه های آمریکایی در قطر گواهی بر این مدعا است .
این گروه معتقد هستند آمریکایی که در حال برچیدن پایگاه های نظامی خود در منطقه است توان و تمایلی به رویارویی نظامی با ایران ندارد و از طرف دیگر این کشور نمی خواهد تجربه ای را که در رابطه با کره شمالی دارد در مورد ایران نیز تکرار کند.
سرانجام محدودیت های شدید بر اقتصاد کره شمالی به خروج آن کشور از ان پی تی انجامید و در نهایت دو سال بعد کره شمالی نخستین بمب اتمی خود را با موفقیت آزمایش کرد این تجربه تلخ ممکن است در مورد ایران نیز تکرار شود.
بنابر این ایران اگر بر خواسته های خود پافشاری کند و همزمان برنامه هسته ای خود را نیز به جلو ببرد در نهایت به توافقی مطلوبتر با آمریکا دست پیدا خواهد کرد.
به اعتقاد من اگر قرار بود توافقی از نوع سریع و بنا به اعتقاد عده ای توافق بد با غرب صورت پذیرد در دولت آقای روحانی انجام می پذیرفت و به نام ایشان تمام می شد و نه در دولت آقای رئیسی که به مقام معظم رهبری نزدیک تر هستند و از حمایت بیشتری از طرف ایشان برخوردار می باشند.
احتمالا اگر دیدگاه آقای روحانی و ظریف همچنان دیدگاه غالب در کشور بود شاهد حضور آقای باقری کنی که از مخالفان سرسخت برجام هستند در کنار آقای ظریف و در زمان دیدار جناب آقای رئیسی با وزیر امور خارجه هند نبودیم.
به عقیده من آزاد سازی پولهای بلوکه شده ایران در کره جنوبی و ژاپن آنهم بصورت ناگهانی و قبل از حصول هر گونه توافقی با ایران دیدگاه گروه دوم و نزدیکان آقای جلیلی را بیش از قبل تقویت کرد.
همانگونه که خاطر نشان کردیم این گروه معتقد هستند که اگر ایران در مقابل فشار غرب صبر و مقاومت را پیشه کند و همزمان برنامه اتمی را به پیش ببرد به نتایج بهتری در توافق دست پیدا خواهد کرد از نظر این گروه آمریکا در گذشته و در زمان اوباما این عقب نشینی را انجام داده است و در دولت آقای بایدن با آزاد سازی منابع ارزی ایران یکبار دیگر اين عقب نشینی را تکرار کرد بنابر این از آزاد سازی منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی و ژاپن آنچه که من استنباط میکنم طولانی تر شدن مذاکرات است و نه کوتاه تر شدن آن.
تحلیلگر، معامله گر و مدرس بازار های مالی
1400/04/25