ایران شاهد رونق میلیونرها است.

ملاقات ثروتمندان ایران در یک کافی شاپ در تهران- گتی ایماژ

ایران با وجود تحریم‌ها، بیماری کوید-19 و انتخابات، شاهد رونق میلیونرها است.

 

تعداد میلیونرها در ایران، علی رغم اینکه این کشور از تحریم‌های اقتصادی آمریکا و فشار های ناشی از بیماری کوید-19 رنج می‌برد، در حال انفجار است.

در سال 2020، تعداد افرادی که ارزش فردی خالص بالا(HNWI) داشتند (21.6 درصد) بود که نسبت به میانگن جهانی (6.3 درصد) بالاتر بود. ثروت جهانی این میلیونرهای دلاری با سرعت در حال افزایش است و به (24.3 درصد) رسیده است.

گزارش مشاوره

کاپژمینای(شرکت مشاوره اطلاعاتی، مدیریتی، فناوری اطلاعات و خدمات حرفه‌ای در فرانسه) در روز سه شنبه (29 خرداد) این اطلاعات را منتشر کرد: ” بین ماه مارس و ژانویه، ارزش معاملات بورس اوراق بهادار تهران در مقایسه با مدت مشابه آن در سال قبل، (625 درصد) افزایش یافته است”. برای مقایسه، S&P 500(500 سهام برتر در بازار بورس سهام) در همین مدت، بیش از (16 درصد) سود به دست آورده است.

با دسترسی به دارایی های بین‌المللی که توسط تحریم‌ها محدود شده است، بسیاری از طبقات ثروتمند و حرفه ای ایران، پول خود را وارد بازار سهام کرده‌اند، این پول‌ها باعث ایجاد بازار گاو نر شده است. به گفته کاپژمینای اکنون 250.000 میلیونر در ایران وجود دارند که بیشتر آن‌ها در پایتخت، یعنی تهران زندگی می‌کنند.

دولت ایران از طریق پول عمومی در بورس و اوراق بهادار، به ثروتمندتر شدن این افراد کمک می‌کند. در سپتامبر سال گذشته این شرکت ( یک درصد) از صندوق سرمایه دولت(صندوق توسعه ملی) را به بازار تزریق کرد که حدود 25 تریلیون ریال(595.2 میلیون دلار) در ژانویه اعلام شد.

ارزهای دیجیتال هم منبع پایه دیگری، از بودجه جدید میلیونرهای ایرانی است، برق ارزان در این کشور پررونق، استخراج بیت کوین را ایجاد کرده است.

یکی از استخراج کنندگان بیت کوین در ایران که نمی‌خواست نام او فاش شود بیان کرد که این عمل، به صورت دیوانه وار سودآور است و درآمد او در بیت کوین بیشتر از وکالت است. وی می‌گوید: که برخی از مردم با استخراج بیت کوین میلیون‌ها دلار کسب کرده اند، همچنین بیان کرد، به دلیل این‌که ارز ایرانی در مقابل دلار بسیار ارزان است، این میلیون‌ها دلار اگر در کشور بماند، ارزش آن بسیار بسیار بیشتر خواهد شد.

او اذعان می‌کند که فعلا هیجانات بالاست. شور و اشتیاق برای استخراج ارزهای دیجیتال چنان شدید است که در ماه مه، دولت انجام این عمل را به مدت چهار ماه ممنوع اعلام کرده است. برای استخراج ارزهای رمز پایه، برق زیادی استفاده می‌شود و باعث خاموشی در سایر نقاط کشور می‌شود.

گزارشات ثروت جهانی

کاپژمانی می‌گوید حدود (72 درصد) از ارزش فردی خالص بالا(HNWI) در ارزهای رمز پایه سرمایه گذاری شده است.

طبق برآورد کاپژمانی، افزایش سریع میلیونرها در ایران، این کشور را در رده چهاردهمین کشور ثروتمند جهان و خاورمیانه قرار داده است. ایران اکنون از بزرگ‌ترین رقیب خود یعنی عربستان صعودی با (210 هزار میلیونر) که در رده هفدهم قرار دارد، نیز ثروتمند تر است.

ثروت فراوان در ایران موضوع جدیدی نیست. در دهه 1990 به دلیل سبک زندگی عجیب و غریب فرزندان ثروتمندان، اصطلاح “آقازاده” یا  “نجیب زاده” داده می‌شد. امروز اغلب تصاویر اتومبیل و تعطیلات این افراد در اینستاگرام به چشم می‌خورد، و بسیاری از آن‌ها توسط کانال “بچه‌های پولدار تهران”، منتشر می‌شود.

در این میان فرزندان دولت‌مردان قرار دارند. عاطفه اشراقی، نوه ارشد فرمانروای عالیقدر ایران، آیت الله خمینی، که با کیف 3.800 دلاری خود در لندن عکس گرفته است. در سال 2018، کامبیز مهدی زاده، داماد رییس جمهور سابق ایران، حسن روحانی، به دلیل اتهامات مربوط به یک‌دست سازی، توسط دولت ارشد استعفا داد.

نشانه‌هایی وجود دارد که نشان می‌دهد دولت ایران توسط آقازاده‌ها بر این کشور حکومت می‎کند. پست‎های پر زرق و برق اینستاگرامی در یک سال گذشته کمتر شده است. ایران حتی پس از دستگیری ساشا صبحانی در اسپانیا به اتهام پولشویی، در تلاش برای پیدا کردن مقصرین اینستاگرامی هستند.

با این حال این ثروت شدید میلیونرهای ایرانی، کاملا با وضعیت اقتصادی ضعیف مردم در تضاد است. شورای اسلامی کار اعلام کرد که (60 درصد) جمعیت ایران به دلیل هزینه های سنگین زندگی در فقر نسبی زندگی می‌کنند. هیچ آمار رسمیه دولتی در مورد فقر در جامعه وجود ندارد.

به دنبال تصمیم “دونالد ترامپ” برای خروج ایران از توافق هسته ای در سال 2018 و اعمال مجدد تحریم ها، قیمت اقلام روزمره افزایش یافت. یک سال بعد اعتراضات خشونت‌آمیزی علیه افزایش هزینه های زندگی، در سراسر شهرهای بزرگ ایران برگزار شد.

این قیمت‌ها با افزایش تورم 50 درصدی، همچنان در حال افزایش است. بیماری کوید-19 که به بسیاری از مناطق اروپا و آمریکا ضربه زده بود، باعث بیکاری و فقر بیشتر در کشور ایران شده است.

اخبار ثروتمندتر شدن ثروتمندان ایران، می تواند مشکلاتی برای ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور آینده ایران، که در انتخابات ریاست جمهوری ماه ژوئن پیروز شده، و در ماه آگوست روی کار خواهد آمد،  ایجاد خواهد کرد.

مجید رفیع زاده، دانشمند سیاسی ایرانی-آمریکایی و رئیس “اینترنشنال آمریكا” می گوید: “بسیاری از ایرانیان از رژیم انتقاد می كنند و به طور فزاینده ای از اختلاف شدید بین فقیر و نابرابری اقتصادی بین نخبگان و مردم عادی ابراز خشم می كنند.”

رفیع زاده می افزاید: کم سابقه بودن مشارکت مردم در انتخابات ژوئن، نشانه ناامیدی مردم از دولت است.

رییسی، رییس جمهور منتخب، به گفت و گوهای در حال انجام در وین، برای ایجاد توافق هسته ای جدید با آمریکا، دل خوش کرده است. اگر این مذاکرات موفقیت آمیز باشد، می‌تواند به معنای رفع تحریم‌ها باشد که اجازه می‌دهد از طریق سرمایه‌گذاری بین‌المللی، سود بیشتری وارد کشور شود.

رفیع زاده می گوید: “بعید است که رفع تحریم ها یک راه حل سریع باشد:” رهبران ایران اغلب فقر گسترده در کشورشان را به عوامل خارجی، مانند تحریم های اعمال شده توسط آمریکا بر علیه برنامه هسته ای و سیستم بانکی ایران، نسبت می دهند.

وی افزود: “اما باید فساد مالی گسترده، اختلاص و تجاوزگری به عنوان یكی از عوامل مهم در افزایش سطح فقر تلقی شود.”

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور منتخب ایران. گتی ایماژ

آمریکای شمالی از آسیا به عنوان ثروتمندترین منطقه، پیشی می‌گیرد.

بر اساس گزارش ثروت جهانی کاپژمینای، برای اولین بار در پنج سال گذشته، آمریکای شمالی بیش از کل آسیا و اقیانوسیه، میلیونر دارد.

در حال حاضر، آمریکای شمالی میزبان (هفت میلیون نفر) میلیونر است، در حالی که منطقه آسیا-اقیانوسیه (6.9 میلیون نفر) میلیونر دارد. پس از سال 2015 این اولین بار است که آمریکای شمالی، که شامل ایالات متحده و کانادا است، از آسیا و اقیانوسیه عبور می‌کند. در این‌جا صحبت از میلیونرهایی است که آن منطقه را خانه خود می‌دانند.

بیشتر رقابت‎ها مربوط به ایالات متحده و چین است. تجمع در بازارهای سهام به لطف مالکیت بالای سهام در میان (HNWI)ها در سال 2020، منجر به افزایش (12.3 درصد) ثروت در کشور شد. از طرف دیگر (HNWI) های چین با سهام‌ها ارتباطی ندارند و در بازارهای این کشور با چنین شدتی تجمع نکرده‌اند.

پس از ایالات متحده ژاپن و آلمان، بالاترین تعداد میلیونر را در خود جای داده اند و چین در مکان چهارم قرار دارد.

کامران انصاری

تحلیلگر، معامله گر و مدرس بازار های مالی

اشتراک گذاری

Facebook
WhatsApp
Telegram
Email
Twitter
Print
واتساپ
تلگرام
اینستاگرام
پشتیبانی در پیام رسان ها