آینده اقتصاد ایران با خاندوزی
آنچه که آقای خاندوزی بعنوان برنامه های خود برای تصدی پست وزارت اقتصاد بیان میکنند بیشتر شبیه به آرزوهایی است که همه ما داریم تا آنکه بخواهد برنامه ای اجرایی و عملی باشد . که البته چندان هم دوراز ذهن نیست زیرا ایشان تاکنون هیچ مقام اجرایی را تصدی نداشته اند و بعنوان یک استاد دانشگاه و پژوهشگر در مجلس شورای اسلامی به فعالیت پرداخته اند . برنامه ها یا آرزوهای آقای خاندوزی گاه در حیطه اختیارات ایشان نیست و گاه ضد و نقیض است
آقای خاندوزی لیسانس معارف اسلامی و اقتصاد از دانشگاه امام صادق را دارند و دکترای اقتصاد از دانشگاه آزاد . ایشان هم اکنون مدیر گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی هستند .
در زمینه تحصیلات ایشان تحصیلات نسبتا مناسبی را دارا می باشند البته در مقایسه با رئیس سازمان برنامه و بودجه که کارشناس عمران هستند ، اما از نظر تجربه کاری مرتبط و اجرایی احتمالا یکی از ضعیف ترین گزینه باشند چون همانطور که گفته شد هیچگونه سابقه اجرایی را دارا نمی باشند.
ایشان از سیاست ارزی دولت گذشته انتقاد کردند و اظهار داشتند که دولت گذشته نرخ ارز را سرکوب کرده و این مسئله به زیان اقتصاد کشور است .
البته کنترل نرخ ارز امریست که در حیطه وظایف ایشان نمی باشد و به بانک مرکزی مربوط است اما باید از ایشان پرسید که با توجه به اثرات بسیار تورم زای افزایش نرخ ارز اگر رشد قیمت دلار از ۳۵۰۰ تومان در ابتدای کار دولت آقای روحانی و نرخ ۲۶۰۰۰ تومان در پایان دولت ایشان سرکوب نرخ ارز بوده است پس سیاست عدم سرکوب نرخ ارز قرار است قیمت دلار را به چه اعداد و ارقامی برساند و در آن صورت ما شاهد چه نرخ تورمی خواهیم بود ؟!.
ایشان راه حل مشکلات کشور را افزایش صادرات میدانند که البته بیان واضحات میفرمایند اما هم زمان اعتقادی به حل مشکل FATF ندارند
جناب خاندوزی معتقد هستند باید برای مدیریت انتظارات تورمی در ذهن مردم این باور را ایجاد کنیم که بجز توافق هسته ای راه های دیگری هم برای تنفس اقتصادی وجود دارد.
اما به این نکته توجه ندارند که در اذهان مردم البته بدرستی این باور شکل گرفته است که در ایران ما بجز نفت و محصولات پتروشیمی کالایی که مزیت رقابتی داشته باشد و بتواند برای کشور ارز آوری قابل توجهی به بار بیاورد تقریبا نداریم و البته هر دوی این بخش ها بعلاوه بخشهای بسیار دیگری از اقتصاد زیر سایه تحریم ها قرار دارند و اگر هم امکان صادرات و کسب درآمد ارزی در بخشهایی فراهم باشد تا زمانی که ایران FATF را نپذیرد و مقاماتی مثل آقای خاندوزی اعتقادی به آن نداشته باشند امکان هیچگونه مبادلات بانکی وجود نخواهد داشت و کور سوی امید به ایجاد مجراهای تنفسی برای اقتصاد در فضای عدم امکان انجام مبادلات بانکی به خاموشی خواهد گرایید و البته اینها مسائلی هستند که مردم به خوبی از آنها آگاه هستند و تغییر انتظارات تورمی در ذهنشان با سخنان ضد و نقیض ایشان میسر نخواهد بود.
پیشنهاد بی بدیل دیگر ایشان حذف دلار از مبادلات اقتصادی است که البته پیش از ایشان به ذهن جناب آقای دکتر همتی نیز خطور کرده بود راه حلی که بیشتر به پاک کردن صورت مسئله شبیه است تا حل مسئله و در زمان دولت تدبیر و امید آقای روحانی نیز بنا به دلائل متعدد این راه حل موثر واقع نشد و حالا بار دیگر بعنوان یک راهکار از طرف جناب آقای خاندوزی ارائه شده است.
تحلیلگر، معامله گر و مدرس بازار های مالی
1400/05/28