پوپولیسم اقتصادی
خطر پوپولیسم اقتصادی
دلایل خوبی وجود دارد برای اینکه از پوپولیسم خوشمان نیاید و بترسیم. این واژه به همراه خود اجرای تصمیمات هیجانی، غیرکارشناسی، سلیقه ای، جهت دار، غیرمسوولانه و ناپایدار را تداعی می کند.
پوپولیستها از کجا میآیند؟ تفاوت کجاست؟ واژگان و ادبیات؟ تسلط در ارائه آمار و ارقام؟ سابقه و مدرک دانشگاهی؟ متاسفانه، پوپولیستهای اقتصادی بسیاری اوقات در هیات اقتصاددان با مدرکی مرتبط یا با پشتیبانی اطلاعاتی و مطالعاتی گروهی از اقتصادخوانها ظهور میکنند، معمولا بسیار به آمار و ارقام تسلط دارند و بهطور هدفمند از آن استفاده میکنند، از توان سخنوری، بلاغت ادبیات و واژگان غنی برخوردارند و بهطور خاص در این زمینه از رقبای خود چندین قدم جلو هستند.
تفاوت عمده آنها در بهکارگیری ترفندهای مغالطه در استدلالورزی و نتیجهگیریهای سفسطهای است. همین است که کار را سخت میکند. تاریخ نشان داده که پوپولیسم پیامدهای زیر را به بار آورده است: کاهش رشد بلندمدت اقتصادی، کاهش درآمد سرانه و سرانه مصرف مردم، افزایش نابرابری و شدت فقر.
بهطور کلی پوپولیستها از سه طریق به اقتصاد ضربه میزنند:
۱- ملیگرایی یا خود اتکایی و… بهخصوص در شکل حمایتهای تجاری از تولیدات صنعتی. پوپولیستها با مرزهای باز و رقابت خارجی مشکل دارند.
۲- اعمال سیاستهای اقتصاد کلان بیثباتساز و ناپایدار تورمی که باعث راهاندازی چرخههای تورم-بدهی (چاپ پول) میشود.
۳- متلاشی کردن نهادها که به تخریب بدنه کارشناسی، نظارتی و حسابخواهی میانجامد.
1400/6/4